Årsmöte 170129

Färjestadens Motions årsmöte för verksamhetsåret 2016 den 29 januari klockan 18.00 på Färjestadens Hembageri, kvällens gäst var Karl-Oskar Erlandsson som berättade om gamla Skogsby och Lenstad borg. Förutom förhandlingar bjöds även på fika. ca 30 medlemmar kom till mötet.

Föreningens ordförande Tomas Larsson hälsade välkommen och öppnade mötet.

Ett rekordår vad gäller antalet medlemmar då vi haft 213 st mycket beroende på alla duktiga cyklister vi har. Föreningens medlemmar har deltagit i många lopp under året som Vätternrundan där vi hade ca 50 cyklister med varav en grupp kallad SUB 9 (33 st) med mål att cykla på helst under 9 timmar. Nu blev det lite över 9 pga dåligt väder. Andra lopp: Hjälmaren Runt, Vasaloppet, Malkars Halvmara, Hornsjön Runt, Viktorialoppet, Köpenhamns Halvmara, Lidingöloppet dessutom många som cyklar våra egna lopp. Alvartrampen som arrangerades tillsammans med Mörbylånga GoIF 176 deltagare. Skansentrampen/Öland Tvärs 199 och Ölandsrundorna 504 cyklister. Vi var med och var funktionärer i Wings for life World run där vi också hade flera löpare med. Vi hade ett lag i Kyrkstafetten, bara två föreningar som varit med i alla, Erik Petersson har representerat oss alla gångerna. Onsdags och lördagsträningarna på cykel har haft 127 olika deltagare under året och tillsammans på 90 pass avverkar drygt två varv runt jorden 8647 mil.. till det all individuell träning som presteras i föreningen. Vi har ett gäng som tränar tillsammans på Malkars. Inte att förglömma alla som varje söndag nästan hela året går våra bingo-. o tipspromenader. En cykel- och grillkväll men hemligt mål, i år Brännvinseken i Röhälla där Håkan Arvidsson berättade dess historia och lite om hamnen efter det bjöd Birger och Börje på grillad korv. Campingbingo har vi arrangerat på Saxnäs Camping även detta år. Vår förrådsbyggnad i motionsspåret har tillbyggts och färdigställts. Dessvärre har det varit en dålig vinter och vår snöscooter, vi inköpte förra verksamhetsåret, har inte behövt användas mer än en gång sedan kom regnet. Styrelsen riktade sitt varma tack till alla funktionärer, motionärer, företagare som ställer upp och som sponsrar oss på olika sätt.

Tomas valdes till att leda kvällens årsmöte och Gösta Kullman till sekreterare.

Till justeringsmän valdes Karl-Oskar Erlandsson och Lars-Erik Hallgren.

Styrelsens versamhetsberättelse upplästes och godkändes.

Även resultaträkningen godkändes och revisorernas godkännande av räkenskaperna för 2016.

Styrelsen fick ansvarsfrihet för verksamhetsåret.

Val:

Tomas Larsson, ordförande.

Styrelseledamöter på 2 år - Carl-Johan Hultenius, Olle Johansson och Erik Petersson.

Kvar på ett år sitter Birger Rickardsson, Kennet Nyberg och Gösta Kullman.

Till suppleanter på ett år omvaldes Ingalill Rudman och Leif Nilsson.

Till revisorer på ett år - Berit Hübinette och Inger Henriksson.

Revisorsuppleant på ett år - Elly Hallgren.

Till vintersportsektion på ett år - Erik Pettersson (sammankallande) Olle Johansson, Kennet Nyberg, Karl-Erik Sjöberg och Ingvar Adfolfsson.

Valberedning - Jan Karlsson, Solveig Gustafsson-Ny och Birgit Pettersson.

Medlemsavgiften för nästa år -  2018 beslöts behålla 70 kronor för vuxna och behålla 20 kr för ungdom upp t o m 15 år.

Inga motioner.

Övriga frågor - informerades om att vi sökt och fått medlemskap i Svenska Triathlonförbundet då många av föreningens cyklister vill tävla för FMIF i triathlon så nu är det möjligt. Det finns även en triathlondräkt numera bland våra teamkläder i en webbshop som är öppen till 5 februari. Vi hade en gång cykling för "vanligt" folk. Lades ner för flera år sedan då man ändå inte höll ihop i cyklingen. Nåt att ta upp igen?

Mötet ajournerades för fika med gott bröd och efter detta välkomnades kvällens gäst Karl-Oskar Erlandsson. Karl-Oskar en duktig berättare talade om "Gamla Skogsby - Lenstad borg. En by och en borg från Ölands Guldålder". Båda platserna är numera röjda så det går att ta sig dit och se "hur det såg ut". Fantastiskt att det går att se spår efter ca 1500 år. Lenstad borg ca 5000 m2 plus tillbyggnaden "Borgkammare" ytterligare 5000 m2. Den sjätte störssta borgen på ön tillsammans med Bårby och Ismantorps borg. Mycket av borgen försvann vid 1800-talets skifte då mycket av stenen användes till stenmurar och husbyggen. Ölandsbyar började förmodligen placeras där de nu ligger på förromersk järnålder (500 fKr - år 0) då det går från ett varmt klimat till att bli kallare och djuren måste stallas vintertid. Romersk järnålder (0 - 400 eKr) kontakter med Romarriket, fynd från Norra Kvinneby ett romerskt glas och "Venus från Gräsgård" en romersk staty. Folkvandringstiden (400 - 550 eKr) fornborgarna dyker upp och rikedomar på Öland men går mot "undergång" då ett troligt vulkanutbrott döljer himlen och solen inte syns på lång tid. Vendeltid (550 - 800 eKr) "Tjurfynd" som tyder på riter till guden Freijs ära (namn som härrör Frö.. Stora Frö, Frövi etc) Mosseoffer - ritualer man hittat människo- och djurben i mossarna. Guldet från Romarriket- "slavguld" kommer hit som soldimynt - pengar till soldater som tjänstgjort för romarna eller för att de köpt sig fria från vandalerna från norr. Jättegravar från 200-700 eKr - hövdingar. Lämningar visar på att gamla Skogsby och Kalkstad nästan var som en stor by. "Gästabudssalen" störst på ön visar på att det troligen fanns en stor hövding. Fynd av vapengrav, funnet i hällkista i Skogsby, krigare med utrustning. 15 säkra ringborgar på Öland, tillflyktsborgar i orostider...... vilken intressant berättelse Karl-Oskar presterar man vill ju bara veta mera! 

Det ajounerade årsmötet återupptogs och det delades ut 10 flitplaketter, "Öländsk Motionstok" till de som deltagit i flest motionsarrangemang under året. Flest, 35 st hade: Marcus Nordén, Per-Olof Engberg, Inez Nilsson, Marianne Johansson, Jan Karlsson, Birgit Petersson och därefter på 34 kom Elly Hallgren, Carl-Johan Hultenius, Mats Johansson och Inga-Lill Rudman.

Medaljer till de av våra funktionärer som genomfört våra egna cykellopp, fast på annat datum. Blommor till Elly och Inga-Lill som arbetat med årsmötesfikan och till årsmötets "clou" Karl-Oskar Erlandsson som också fick ett rejält gäng bingoremsor som tack för sitt föredrag.

Ordföranden tackade för intresset avslutade årsmötet.